Fælleskommunal Gateway

Social

Den fælleskommunale gateway er udviklet til at skabe større synlighed og gennemsigtighed på det kommunale sundheds- og ældreområde ved at indsamle og dele relevant data om indsatser og kvalitet på fagområderne.

Formålet med den fælleskommunale gateway er, at indsamle og videredistribuere data fra det kommunale sundheds- og ældreområde.

I gatewayens første version indsamles data fra den fælleskommunale dokumentationsstandard Fælles Sprog III for paragrafferne SUL §138 og SEL §83, §83a, §84 stk. 1, §84 stk. 2, §86 stk. 1, §86, stk. 2. Disse data distribueres aktuelt til Sundhedsdatastyrelsen og til KOMBIT, hvor de er tilgængelige for kommunerne i det Fælleskommunale ledelsesinformationssystem (FLIS).

Vejledning om indberetning til gatewayen forklarer den samlede indberetning fra kommunerne til Fælleskommunal Gateway. For hvert element i en indberetning, uddybes hvilke data der indgår, hvilke forretningsregler der gælder og hvilken validering der finder sted ved aflevering af data til gatewayen.

Indberetningsvejledningen er primært målrettet medarbejdere i kommunerne, som arbejder med indberetning af data fra omsorgsjournalsystemer (f.eks. systemadministratorer) og som arbejder med undervisning og vejledning i brug af Fælles Sprog III til dokumentation af sundheds- og ældrepleje. Modtagerne af data fra kommunerne (dataanvenderne) som medarbejdere i Sundhedsdatastyrelsen (SDS) og brugere af det Fælleskommunale Ledelsesinformationssystem (FLIS) er sekundære brugere.

Der er flere nye datapakker på vej, som endnu ikke er inkluderet i indberetningen til Fælleskommunal Gateway.

Genoptræning efter sygehusindlæggelse (Sundhedslovens §140) og Sundhedsfremme og forebyggelse (Sundhedslovens §119) videredistribueres på sigt til Sundhedsdatastyrelsen og FLIS.

Kommunale data fra sundhedsplejen (Sundhedslovens §119, §121 og §122) videredistribueres på sigt til Sundhedsdatastyrelsen, RKKP og FLIS.

Lettilgængelige tilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel (Sundhedslovens kap. 36a) videredistribueres på sigt til Sundhedsdatastyrelsen.

For at understøtte drift og vedligeholdelse af Fælleskommunal Gateway (FK-GW), er der etableret tre fora: Forvaltningsforum , FK-GW Faggruppe og Leverandørforum. Forvaltningsforum består af deltagere fra KL, KOMBIT og direktører/faglige chefer fra kommunerne. FK-GW Faggruppe består af repræsentanter fra KL, KOMBIT/FLIS og Sundhedsdatastyrelsen mens Leverandørforum består af alle EOJ-leverandørerne, og der samarbejdes omkring udviklingsplaner. Fælleskommunal Gateway har fælles Forvaltningsforum og Leverandørforum med projekterne Fælles Sprog III og Fælles Faglige Begreber.

De tre fora sikrer forretningsmæssige hensyn, vurderer og prioriterer ændringsanmodninger samt yder faglig rådgivning og drøfter den bedste praksis omkring gatewayen.

  • Deltagerlisten for Forvaltningsforum kan ses her
  • Deltagerlisten for FK-GW Faggruppe kan ses her
  • Deltagerlisten for Leverandørforum kan ses her

Forvaltningsenheden i KOMBIT varetager derudover dialogen med Region Midtjylland, som har kontrakten med leverandøren til den tekniske løsning af den Fælleskommunale Gateway.

Governancemodellen for drift og vedligehold af FK-GW kan ses her.

Juridiske forhold:

Formålet med indsamlingen af Fælles Sprog III data via Gatewayen og afleveringen af dem til Sundhedsdatastyrelsen, er kommunernes realisering af de politisk aftalte målsætninger fra 2018 i Sundhed i Fremtiden – Ansvarlig brug af data til gavn for patienten. Du kan læse mere om Visionen for bedre brug af sundhedsdata ved Sundhedsdata (Sundhedsdatastyrelsen.dk)

Dokumenterne omkring GDPR og Fælleskommunal Gateway er samlet til kommunerne i FUT-portalen: FUT-portalen: Fælleskommunal Gateway (FKG) - FUT Jura og Sikkerhed (rm.dk)

Du kan få adgang ved at sende en henvendelse til FUT-Systemforvaltningen her: fut-support@rm.dk

Ewa Starup
Forretningsspecialist
Børn, Kultur, Social & Sundhed
Jesper Ulm Jessen
Jesper Ulm Jessen
It-konsulent
Børn, Kultur, Social & Sundhed