Kort nyt siden sidst

Siden sidste nyhedsbrev har forberedelserne til Årsmøde for Bibliotekernes Data og It (BDI) været i fokus, mens arbejdet med at opdatere produktstrategien for BDI også har fyldt en del. Udkastet til produktstrategien blev præsenteret på Årsmødet, og vi fik her en masse gode input, som vi skal til at bygge videre på.

Vi ser nu frem mod en snarlig offentliggørelse af, hvem der har vundet udbuddet af Fælles Bibliotekssystem 2.0 (FBS 2.0), og vi glæder os til at fortælle jer mere herom på FBS 2.0-webinaret, der er flyttet til den 9. januar 2024.

Tak for jeres deltagelse på Årsmødet for Bibliotekernes Data og It 2024

Den 4. december 2024 afholdt vi Årsmøde for Bibliotekernes Data og It (BDI). Først og fremmest skal der lyde en stor tak for jeres engagement og bidrag på dagen - og også stor tak til de eksterne oplægsholdere!

Med 86 deltagere, herunder biblioteks- og skolechefer samt ledere for fag-, forsknings- og uddannelsesbiblioteker (FFU), var dagen spækket med spændende indhold såsom: 

Formålet med dagen var: 

  • Netværk: Ledere i bibliotekssektoren fik mulighed for at mødes fysisk med hinanden og med KOMBIT.
  • Øget samarbejde og involvering: Skabe en fælles forståelse for den brede bibliotekssektor.
  • Videndeling: Give indblik i planer, strategier og fremtidsperspektiver for biblioteksområdet.

Vi modtog mange positive tilkendegivelser ved dagens afslutning og har også fået en masse brugbar feedback i vores evaluering, som vi bl.a. vil bruge i forberedelserne til næste årsmøde. Vi er glade for at se, at så mange fik værdi ud at deltage, bl.a. ny viden og inspiration. Vi fik desuden en masse værdifulde input på dagen – især til BDI’s produktstrategi, som vi er i gang med at bearbejde. Vi ser frem til at kunne præsentere den nye produktstrategi i første kvartal af 2025.

Resultat af brugertilfredshedsundersøgelse om Fælles Bibliotekssystem (Cicero)

Tilbage i oktober 2024 udsendte vi en brugertilfredshedsundersøgelse til hhv. systemansvarlige, superbrugere og supportberettigede brugere af Fælles Bibliotekssystem (FBS - også kaldet Cicero), hvor vi opfordrede til at videresende undersøgelsen til andre relevante brugere af FBS i kommunen.

På en skala fra 1-5, hvor 5 er størst tilfredshed, blev I bl.a. bedt om at vurdere FBS ud fra overordnet tilfredshed, mens supportberettigede brugere også blev bedt om at vurdere deres tilfredshed med supporten.

375 brugere har besvaret undersøgelse, og den gennemsnitlige tilfredshed med FBS ligger på 3,8, som ved sidste måling, mens tilfredshed med supporten er steget fra 4,0 til 4,1. Vi er meget tilfredse med resultatet, der ligger på et flot og stabilt niveau.

Vil vil også gerne takke for de mange gode input, ris og ros, I har delt med os i undersøgelsens kommentarfelter. Vi har netop præsenteret resultaterne for Systematic og vil i et kommende nyhedsbrev gå i dybden med indsatsområder. 

Vi gør opmærksom på, at hvis I har ændringsønsker til FBS og/eller FBI, skal I udfylde denne blanket og sende til bibsys@kombit.dk.

Status på Fælles Bibliotekssystem 2.0 – hør mere på webinaret den 9. januar 2025

KOMBIT modtog den 1. november 2024 endeligt tilbud fra de prækvalificerede leverandører, der har ønsket at byde på Fælles Bibliotekssystem 2.0 (FBS 2.0). Da vi skal have de sidste formalia på plads, vil kontrakten blive underskrevet ultimo december 2024.

I sidste nyhedsbrev skrev vi om et kommende webinar om FBS 2.0. For at kunne give jer mest mulig information, har vi besluttet at rykke webinaret til den 9. januar 2025 kl. 10.00-11.00. Formålet med og agendaen for webinaret vil fortsat være den samme. Læs mere om webinaret her.

Tilmelding til webinaret
Tilmeldingslink er sendt til dem, der er registreret i KLIK som hhv. biblioteks- og skoleledere, supportberettigede brugere og systemansvarlige for FBS. Hvis du allerede er tilmeldt det oprindelige webinar, behøver du ikke at gøre yderligere. Hvis du ikke har været tilmeldt webinaret og ønsker dette, skal du tilmelde dig inden den 3. januar 2025. Du kan tilmelde dig webinaret via dette link.

Vær opmærksom på, at link til webinaret udsendes to dage før afholdelse. Vi opfordrer derfor til, at du selv lægger webinaret i din kalender.

Webinaret vil blive optaget og sendt til alle tilmeldte efterfølgende.

Hvis du har spørgsmål til webinaret, er du velkomne til at skrive til bibsys@kombit.dk.

Med ChatBib kan biblioteksansatte nu eksperimentere med AI målrettet biblioteksområdet

DBC DIGITAL har for nylig introduceret ChatBib, som er et prototypeprojekt, der viser, hvordan generativ AI kan bruges i bibliotekssektoren. ChatBib er bestilt af KOMBIT og er en del af den Fælles Biblioteksinfrastruktur (FBI).

ChatBib, som er fire individuelle chatbotter, giver biblioteksansatte mulighed for at afprøve forskellige tilgange til at anvende AI inden for biblioteksområdet på en sikker og privatlivsbeskyttende måde. Chatbotterne kombinerer hver især store sprogmodeller med særlig biblioteksfunktionalitet og adskiller sig på den måde fra øvrige chatbotter.  

Da det er et prototypeprojekt, er det ikke fuldt færdigudviklede chatbotter, men derimod prototyper, der løbende videreudvikles og forbedres. Prototyperne viser, hvordan AI kan indgå i bibliotekernes arbejde og styrke bibliotekssektorens forståelse af teknologien og anvendelse af generativ AI.  

Målet er at skabe et miljø, hvor bibliotekspersonale kan dele erfaringer, opbygge kompetencer og udforske, hvordan AI kan styrke den daglige praksis. Med ChatBib kan biblioteker få indsigt i, hvordan AI-teknologier kan tilpasses bibliotekernes behov og fremtidige tjenester.  

De fire chatbotter er inspireret af løsninger som ChatGPT, men har fokus på at afprøve AI-teknologier i et sikkert og gennemsigtigt miljø, hvor datahåndtering sker uden om tech-giganternes kommercielle rammer. Med ChatBib får bibliotekerne mulighed for at eksperimentere med AI uden at gå på kompromis med GDPR og privatlivsbeskyttelse. 

Fire forskellige prototyper 

ChatBib tilbyder fire forskellige prototyper, som hver illustrerer unikke muligheder og begrænsninger ved sprogmodeller i forhold til brug i bibliotekssektoren. De fire prototyper er: 

ChatBib: En chatbot, der kan hjælpe med at besvare generelle spørgsmål baseret på generativ AI og den viden, der er indbygget i sprogmodellen.  

Bibliotek.dk: En chatbot, der omsætter brugerens input til søgninger i databrønden, som indeholder alle bibliotekernes materialer. Den anvender både simpel søgning og avanceret søgning og viser både tekst og billeder i resultatet. 

FaktaChat: En chatbot, der baserer svarene på fakta, som bibliotekerne kan stå inde for. Anvender udelukkende Faktalink-artikler, men kan på sigt udvides til at inkludere andre troværdige bibliotekskilder. 

Websøgning: En chatbot, der anvender en søgemaskine, som returnerer links til relevante sider på internettet uden reklamer og indblanding af økonomiske interesser.     

Læs mere om ChatBib og hvordan du kommer i gang her.

Vi leder efter et nyt medlem til udvalget for Supplerende Biblioteksdata (SBD)

Arbejder du på et større folkebibliotek, og har du lyst til at påvirke udviklingen af bibliotekernes formidlingsrettede metadata og bidrage med egne erfaringer og ønsker? Så har du nu chancen!

KOMBIT leder efter et nyt medlem til SBD-udvalget, der rådgiver om supplerende biblioteksdata, giver feedback og bidrager med nye idéer til videreudvikling. Centrale aspekter i denne udvikling omfatter transformationen af bibliotekernes kataloger fra ren bestandsregistrering til en dynamisk formidlingsplatform samt medieudviklingens påvirkning af bibliotekernes behov for metadata.

Supplerende biblioteksdata bestilles af KOMBIT hos DBC, og du kan læse kommissoriet for Udvalget for Supplerende Biblioteksdata her.

Hvis det lyder som noget for dig, så send en mail til bibsys@kombit.dk inden den 17. januar 2025, hvor du kort fortæller om din faglige baggrund, og hvorfor du gerne vil arbejde med supplerende biblioteksdata. Du er naturligvis også velkommen til at stille os eventuelle spørgsmål. 

Vi ser frem til at høre fra dig!

Hold dig opdateret på Fælles Biblioteksinfrastruktur og Fælles Bibliotekssystem (Cicero)

Du kan holde dig opdateret på Fælles Biblioteksinfrastruktur (FBI) via FBI-nyt, som er et nyhedsbrev, hvori DBC bl.a. informerer om driftsstatus og nyt om den fælles biblioteksinfrastruktur. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet her. I nyhedsbrevet informerer DBC også om den videreudvikling, der sker i FBI – som godkendes af KOMBIT. Dette kan du også læse mere om her.

I Systematics nyhedsbrev kan du få nyttig information om nye funktioner i Cicero. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet her. Du kan desuden holde dig opdateret på nye releases i Cicero her.

Vi ønsker jer en glædelig jul og et godt nytår!

Vi vil gerne benytte lejligheden til at takke for et godt samarbejde i 2024 og ønske jer alle en rigtig glædelig jul og et godt nytår! Vi ser frem til at forsætte den gode dialog med jer i det nye år, hvor vi bl.a. har fokus på udviklingen og ibrugtagningen af nyt Netpunkt, videreudvikling af Bibliotek.dk, Simple Search og Complex Search, RDA samt udvikling og implementering af Fælles Bibliotekssystem 2.0 og meget mere.