Overblik. Forståelse. Prioritering. Det er nogle af de behov, kommunale ledere og politikere står med, når budgetter skal lægges og indsatser justeres. Med de opdaterede styringsværktøjer bliver det lettere at navigere i netop de situationer.
De forskellige styringsværktøjer, der er udviklet af KL og KOMBIT, giver mulighed for at sammenligne egen kommune med andre, se udvikling over tid, og analysere udgifter og aktivitet på tværs og i dybden. Det gælder både i de store tværgående rapporter som Økonomibenchmark og Råderumsbenchmark, og i de mere specialiserede som Voksenhandicap eller Monitorering af udsatte børn og unge
Værktøjerne trækker på Fælleskommunalt Ledelsesinformationssystem (FLIS), der opdateres månedligt med data fra både kommuner og øvrige datakilder.
Læs mere om FLIS her.
Centralt i budgetprocessen
Mange kommuner bruger benchmark-rapporterne fast op til planlægningen af næste års budgetter. Det hjælper nemlig med at give et fælles udgangspunkt for, hvor man ligger i forhold til andre, sammenlignelige kommuner.
Det kunne fx være med rapporten ”FLIS Økonomibenchmark”, hvor kommunen har mulighed for at få overblik over kommunens rangering i udgiftsniveauer sammenlignet med de øvrige kommuner. Både samlet for service, anlæg og overførsler og på enkelte serviceområder. Mulighed for at dykke ned i udvikling over tid og specifikke funktioner.
Tallene kan være med til at forklare udviklingen og hjælpe med at stille de rigtige spørgsmål. Ofte sker det i samspil med økonomer, fagchefer og forvaltningsledelser, hvorfor tallene også hjælper med skabe en fælles forståelse for, hvad der skal undersøges nærmere.
Du finder en samlet oversigt over de databaserede styringsværktøjer her.
Standardrapporter fra KOMBIT
Foruden de nævnte styringsværktøjer, som kan tilgås af alle FLIS-kommuner direkte fra hjemmesiden, har KOMBIT også udviklet en række standardrapporter til alle de fagområder, som FLIS dækker. Rapporterne giver kommunerne direkte adgang til at køre benchmark-analyser på FLIS-data via FLIS Dataanalyseplatform (DAP), hvor kommuner kan få adgang til rapporter via Excel eller PowerBI.
Den enkelte kommune kan udover standardrapporterne også udvikle mere detaljerede dataanalyser både via FLIS DAP og ved at abonnere på FLIS Data, som kan indlæses i kommunens egen ledelsesinformationsløsning, hvor data kan kombineres på tværs af systemer og fagområder.
Læs mere om FLIS DAP her, hvor du også finder information om adgang til rapporterne.
Skal KOMBIT besøge din kommune?
Uanset om I allerede bruger FLIS – eller blot er nysgerrige på, hvad data kan gøre for jeres styringsarbejde – så kommer KOMBIT gerne forbi til en dialog.
På et besøg tager vi fat i jeres behov og viser, hvordan FLIS og data generelt kan styrke ledelsesinformation, skabe bedre overblik og understøtte beslutninger i hverdagen.
Kontakt KOMBIT på FLIS@kombit.dk.