Uge 22, maj 2025
NemRefusion, KSD, KY, Kontanthjælpsreformen og YR

Nyt fra Arbejdsmarked og Beskæftigelse

Ydelsesdag den 8. oktober – save the date

Som tidligere nævnt holder vi årets Ydelsesdag den 8. oktober 2025. Igen i år bliver det i Fredericia. Ydelsesdagen er den fysiske forlængelse af møderækken for faglige ledere inden for arbejdsmarkeds- og beskæftigelsesområdet, som er den online møderække, vi og kommunernes ledere har sammen.

Vi er i gang med at udforme programmet. Det gør vi på baggrund af de ønsker og input, mange af jer har delt med os – tak for det.

F.eks. har flere af jer ønsket, at STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering) deltager. Vi kan glæde jer med, at STARs vicedirektør, Morten Fønsskov Greising, deltager på dagen, hvor han vil fortælle mere om beskæftigelsesreformen.

Husk at sætte kryds i kalenderen den 8. oktober 2025. Invitationer sendes ud til faglige ledere i løbet af juni.

Materiale om Beskæftigelsesreformen

Temaside om beskæftigelsesreformen

Som nævnt i sidste nyhedsbrev har STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering) publiceret en temaside om beskæftigelsesreformen målrettet kommuner, a-kasser og virksomheder.

Klik her for at se STARs temaside.

Udmøntning af beskæftigelsesreformen

I sidste uge (uge 21) blev det meldt ud, at regeringen og KL er blevet enige om, hvordan beskæftigelsesreformen skal føres ud i livet. Aftalen skal sikre forankring og skabe gode rammer for implementeringsarbejdet i kommunerne.

Klik her for at læse mere om udmøntningen herunder aftaleteksten og de økonomiske konsekvenser i reformen.

Webinarer om beskæftigelsesreformen

Den 9. maj afholdt STAR webinar om beskæftigelsesreformen. Under webinaret fortalte de, at der er flere webinarer om reformen på vej, så en opfordring herfra er at holde øje med deres hjemmeside.

Hvis du er faglig leder for KSD, KP eller KY, så har du fået invitation til mødet for faglige ledere den 10. juni 2025. Her deltager Brian Siggaard fra KL, hvor han giver en status på beskæftigelsesreformen.

Har du spørgsmål til beskæftigelsesreformen, kan du kontakte STARs hotline på hverdage mellem kl. 9:00 og 15:00 på telefon: 72 21 74 01.

Styringsværktøj til implementering af beskæftigelsesreform

KOMBIT og KL har udviklet styringsværktøjet FLIS Beskæftigelsesreform, der giver overblik og benchmarker kommunens udgiftsniveauer og udgiftssammensætning på relevante udgiftsområder på beskæftigelsesområdet. Målsætningen med værktøjet er at give kommunerne et overblik over kommunens udgiftssammensætning sammenlignet med de øvrige kommuner til brug for implementeringen af beskæftigelsesreformen, herunder reduktion af 300.000 samtaler og en varig besparelse på 2,7 mia. kr. 

Find værktøjet her: Styringsværktøj til implementering af beskæftigelsesreform, og se samme sted, hvordan man får adgang.

KOMBIT besøger ekspertgruppens medlemmer

I september 2024 afholdt vi, på NemRefusion, vores første møde med ekspertgruppen på NemRefusion, og siden har vi haft to gode møder med gruppen.

Gruppen består af deltagere fra kommuner og Udbetaling Danmark, systemleverandører, arbejdsgivere og selvstændige erhvervsdrivende, som indberetter på løsningen. Ekspertgruppens deltagelse sikrer en bred og faglig involvering i videreudviklingen af NemRefusion med fokus på myndighedernes og virksomhedernes behov. Gruppen bistår KOMBIT med fagligt indblik som aftagersystem/fagsystem og bruger af NemRefusion.

Vi ønsker at være tættere på vores brugere og ekspertgruppen, så vi rammer dem, der bruger løsningen, og kan spare om kommende ændringer og forbedringer. Derfor har vi over de sidste par måneder været på besøg hos MinRefusion, IKEA og Gavdi. Ugen før påske var vi et smut i det jyske for at besøge Århus Kommune og Rema1000 som arbejdsgivere samt Skanderborg Kommune som myndighed.

Siden da har vi været på besøg hos Visma og Region Hovedstaden.

Vi er blevet taget godt imod alle de besøgte steder, hvor de har været glade for at blive inddraget - og sat pris på, at vi selv har rakt ud og taget kontakt. Vi tager en masse gode ændringsønsker med os hjem. Samt en tilbagemelding om, at løsningen fungerer godt og er stabil i drift.

Vi sluttede turen med et heldagsnetværksmøde sammen med KMD Refusion.

KSD netværksdage afholdt

Hen over 4 dage i maj er der afholdt KSD netværksdage, hvor alle 98 kommuner og mere end 250 deltagere var til stede.

Dagsordenen havde kommunerne selv lavet, og derfor var temaerne også højaktuelle.

Beskæftigelsesreformen fyldte naturligvis meget, og her blev både glæder og bekymringer delt på tværs.

Foruden reformen blev dagene også brugt på at drøfte de udfordringer, som vikar/løsarbejdere giver anledning til, ligesom brug af rapporter og data var én af de gruppedrøftelser, der foregik på dagen.

Deltagerne tog godt imod programmet. 98% af dem fortalte, at de fik ny viden og input med hjem til det daglige arbejde, og henholdsvis 96% og 94% oplevede, at de fik faglig sparring og mulighed for at netværke med andre kommuner.

Succesen gentager vi igen til oktober, hvor vi forventer, at det altoverskyggende tema bliver beskæftigelsesreformen.

Sæt evt. allerede kryds i kalenderen nu, selvom invitationen først sendes ud efter sommerferien:

  • 22. oktober i Kolding
  • 23. oktober i Aalborg
  • 28. oktober i Hvidovre
  • 30. oktober i Køge

Brugerforum i september – save the date

Vi afholder det årlige brugerforum tirsdag den 9. september i Torvehallerne i Vejle og tirsdag den 16. september på Scandic i Roskilde.

Vi er i fuld gang med at planlægge programmet, og da dagen jo er for jer, sender vi et spørgeskema ud til systemansvarlige, så vi kan få jeres ønsker til program og gøre det relevant for jer.

Når programmet er på plads inden sommerferien, sender vi invitation ud til alle systemansvarlige.

Her ses Sandra (tv.) og Annika (th.)

Erfaringer fra Sønderborg og Gribskov

Efter kontanthjælpsreformen blev vedtaget i december 2024, har flere kommuner været i gang med en større implementeringsopgave, da det betyder ændringer for både kommuner, sagsbehandlere og borgere. I den forbindelse har vi været ude at høre, hvordan henholdsvis Sønderborg- og Gribskov Kommune har grebet opgaven an.

Det har ledt til et indblik i to forskellige brugerhistorier, hvor vi har interviewet Annika Cording, som er teamleder for ydelsesområdet i Sønderborg Kommune og Sandra Aarup, der er reformansvarlig faglig koordinator i Gribskov Kommune.

Læs Annikas historie ved at klikke her.

Læs Sandras historie ved at klikke her.

Workshop i Middelfart og Roskilde: Kommunerne sætter borgeren i centrum

Den 6. og den 21. maj 2025 har kommunale KY-brugere deltaget i de sidste workshop-forløb, inden kontanthjælpsreformen slår igennem. Og der er meget på spil; om mindre end en måned skal alle kommuner administrere ny lovgivning og vejlede borgere, for hvem ydelser ændrer sig i både opad- og nedadgående retning.

I borgernes sko
Formålet med de to workshops er at gennemgå og drøfte kommende ændringer til administrationspraksis i KY - afledt af kontanthjælpsreformen - i fællesskab. Det er vigtigt, at input, overvejelser og vigtige opmærksomhedspunkter bliver analyseret og inddraget.

Øvelsen er at sætte sig i borgernes sted med fokus på ”borgerrejsen” for en række af de nye ydelsestyper, der i forskelligt omfang direkte og indirekte inddrager borgeren i ydelsesbehandlingen.

Med borgerrejsen er vi særligt interesserede i at få afdækket, hvad ændringerne betyder for borgere, og hvad det betyder for kommunernes forberedelser.

I løbet af dagen arbejder deltagerne med følgende emner:

  • Den kommende delleverance 3
  • Medicintilskud
  • Fritidstillæg
  • Indtægtsfradrag
  • Tanker og opmærksomhedspunkter hen mod go-live 1. juli 2025.

Mulige scenarier
Flere scenarier bliver drøftet ved bordene, fx: Hvad gør kommunerne, hvis borgeren ikke forstår, hvornår han/hun er berettiget til medicintilskud? Ideer til hvordan, hvem og hvornår man bedst vejleder borgerne, bliver endevendt ved bordene.

Scenarierne er en del af implementeringen, og alle deltagernes input indsamles og kommer til at indgå i en drejebog med tips og tricks til kommunerne.

Dagpenge-ændringerne – status maj

I YR-teamet arbejder vi for en release af dagpenge-ændringerne til ultimo juni.

Releasen af dagpengeændringerne påvirker beregningen af medfinansiering. De konkrete elementer, der kan påvirke medfinansieringen, er fordeling af EØS-dagpenge, ændring af fordeling af fradrag, ændringer til dagsnorm og ændringer til feriepenge. De to væsentligste elementer er fordeling af EØS-dagpenge og ændringer til dagsnormen.

Før releasen bliver dage med EØS-dagpenge placeret først, og derefter dagpengetimer. Samtidigt gælder det, at det ikke er muligt at placere dagpengetimer på en dag med EØS-dagpenge, hvorfor YR vil placere dagpengetimer på dage uden EØS-dagpenge. Konsekvensen er, at YR kan beregne medfinansiering af alle dagpengetimer. Efter releasen vil dagpengetimer blive placeret først, og det bliver muligt at placere dagpengetimer og EØS-dagpenge på samme dag. Konsekvensen af dette vil være, at YR ikke kan beregne medfinanisering af de dagpengetimer, som ligger på en dag med EØS-dagpenge. Hermed vil denne ændring resultere i færre timer, der skal medfinansieres af kommunerne.

Før releasen er dagsnormen blevet fastsat til henholdsvis 7,4 og 6 timer for heltids- og deltidsforsikrede. Med den kommende release vil fastsættelse af dagsnormen tage højde for antallet af dage/timer i en konkrete måned. Det betyder, at flere dagpengetimer vil kunne fordeles på en måned, og hermed vil det give flere timer, der skal medfinansieres.

En samlet udmelding om påvirkningen af dagpengeændringerne vil komme, når de nødvendige godkendelser fra STAR/BM foreligger og inden, at dagpengeændringerne lægges på produktionsmiljøet.

Leverancer fra 1. kvartal og forventninger til 2. kvartal

KLIK-opgaven til YR, der skal sikre den nødvendige mapning af omsætningstabellen, afledt af kontanthjælpsreformen, vil blive udsendt primo juni. KLIK-opgaven vil have samme karakter, som opgaven fra januar vedr. befordringsgodtgørelse, men vil gælde opsætning af alle ydelser, der påvirkes af kontanthjælpsreformen.

Sparringsgruppen på YR har bidraget til afklaring af niveauet af information til KLIK-opgaven, hvilket YR-teamet har værdsat. Det blev i samråd med sparringsgruppen konkluderet, at det ikke vil være nødvendigt med et webinar i relation til denne KLIK-opgave, da mapning af omsætningstabellen er en kendt opgave i kommunerne. I er dog altid velkomne til at kontakte YR-teamet enten direkte på KLIK-opgaven eller via ydelsesrefusion.dk, hvis der skulle opstå udfordringer i forbindelse med gennemførelsen af selve opgaven.

For at sikre, at output fra YR i august indeholdende ydelsesdata fra juli kan afleveres til kommunerne, er det vigtigt, at KLIK-opgaven er gennemført medio august 2025. Hvis mapningsopgaven ikke er gennemført, vil output fra YR gå på fejl og hermed mangle i kommunernes økonomisystemer. Vi beder kommunerne prioritere denne opgave. YR KLIK-opgaven ligger i forlængelse af KY KLIK-opgaven KR MI 02 - Foretag mapning af de nye ydelsesrarter og ydelsestyper i jeres økonomisystem.

Status på kontrol af ydelsesområder

YR arbejder løbende med STAR om at se på udvalgte ydelsesområder. Formålet er at verificere, at reglerne i YR er implementeret korrekt. I praksis foregår dette ved, at STAR fremsender dataudtræk med væsentlige observationer, som KOMBIT i samarbejde med DXC analyserer og forklarer årsagerne til. Indledningsvist har fokus været på gennemgang af KY-ydelser, herunder ledighedsydelse, kontanthjælp og uddannelseshjælp. Der er indtil videre ikke fundet afvigelser mellem STAR og YR. Næste fase i arbejdet omfatter ydelser udbetalt af UDK, hvor de første analyser fokuserer på førtidspension.

28-05-2025