Pilotprojektet har til formål at afprøve værdien af at dele udvalgte oplysninger mellem kommunens PPR- og familieafdeling, Børne- og ungdomspsykiatrien samt privatpraktiserende læger samt lettere at kunne kommunikere med hinanden om børn og unge i psykisk mistrivsel.
Projektet giver mulighed for:
- at hver sektor i eget system får adgang til at se, om der er aktuelle sager/aftaler og kontaktoplysninger hos samarbejdsparten.
- at parterne får mulighed for at kommunikere nemt og effektivt via MedCom korrespondancemeddelelser.
Piloten gennemføres i Region Nordjylland med deltagelse af børne- og ungdomspsykiatrien, 15 lægeklinikker samt PPR- og familieafdelingerne i Brønderslev, Thisted, Jammerbugt, Aalborg og Rebild Kommune.
Hør KOMBITs forretningsarkitekt Klaus Rasmussen fortælle om projektets funktionelle, organisatoriske og tidsmæssige scope
Pilotafprøvningen af projektet finder sted i 2. og 3. kvartal 2025. Evalueringen af piloten skal danne grundlag for beslutning om en eventuel national udbredelsen.
Projektet er et tværoffentligt initiativ med ophæng i den FællesOffentlige DigitaliseringsStrategi - initiativ 8 og med KOMBIT som tovholder.
Projektet har en styregruppe med deltagelse af:
- Kontorchefer fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Social- og Boligministeriet, STIL og KL
- Repræsentanter fra Region Nordjylland, 2 pilotkommuner, PLO, MedCom og KOMBIT
Derudover har projektet en referencegruppe med deltagelse af kommuner, regioner og praktiserende læger, som ikke indgår i pilotafprøvningen. Referencegruppen skal være med til at kvalificere, at den løsning, der udvikles til pilotprojektet, er attraktiv at tage i brug i hele landet.