Status på beskæftigelsesreformen

Onsdag den 5. februar præsenterede Regeringen et notat om den kommende beskæftigelsesreform, hvor det centrale budskab er, at jobcentrene skal spare tre milliarder kroner gennem frisættelse og forenkling.

Udmeldingen indeholder ifølge Steen Christiansen, formand for KL’s arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg, og Borgmester i Albertslund Kommune et par gode takter, men desværre også et par ”kindheste”.

Han mener, at afskaffelsen af regler og proceskrav i beskæftigelsessystemet er ”kærkomment og efterspurgt” – men at Regeringens besparelseskrav på tre milliarder er for højt.

Du kan læse mere om, hvad KL og Steen Christiansen mener her.

I KOMBIT følger vi opmærksomt med i beskæftigelsesreformen, og hvad den kommer til at betyde for løsningerne.

På det kommende møde for faglige ledere inden for Arbejdsmarked og Beskæftigelse den 4. marts kl. 10.00 deltager KL ved Brian Siggaard, som vil give en status på beskæftigelsesreformen. Alle faglige ledere for KP, KY og KSD er inviteret.

Mød KOMBIT på Beskæftigelsestræf

Den 5. marts afholder KL Beskæftigelsestræf, hvor KOMBIT vil være repræsenteret på en stand. Vi håber, at jer, der er beskæftiget med kontanthjælpsreformen, vil besøge vores stand og få en snak med os. Måske har I spørgsmål eller kommentarer til overgangsopgaver eller andet?

Vi håber, vi ses.

Tilmeld dig KOMBITs samarbejdsrum på Teams og få adgang til videndeling med andre kommuner

Husk, at I kan tilmelde jer KOMBITs kommunesamarbejdsrum og få adgang til vidensdeling med andre kommuner om lige præcis det emne, der optager dig. Rummene er for alle, der arbejder med KY, KP, KSD og YR, og er opdelt i forskellige kanaler, der hver især er tilegnede et specifikt arbejdsområde.

Du kan tilmelde dig her.

Hvis du er i tvivl om, hvordan tilmeldingen foregår, eller hvor du finder samarbejdsrummene i Teams, kan du læse med herunder.

Sådan foregår tilmeldingen

For at tilmelde dig KOMBITs samarbejdsrum på Teams, skal du give samtykke til, at vi må oprette dig på den nye platform. Bemærk, at samarbejdsrummene kun er for kommunale brugere, og du bliver derfor kun tilmeldt samarbejdsrummet, hvis du tilmelder dig med din arbejdsmail.

Efter tilmelding modtager du en mail fra Microsoft Teams med link til det/de pågældende samarbejdsrum, når du er blevet oprettet. Vær opmærksom på, at der kan gå nogle dage.

Bemærk desuden, at det kun er det ovenstående link, der kan benyttes ved tilmelding. Når linket først åbnes, vil det viderestille jer til en individuel tilmelding. Dette link kan ikke genbruges. Husk derfor at bruge ovenstående link, hvis I f.eks. ønsker at videresende tilmeldingslinket til en kollega.

Sådan finder du samarbejdsrummet på Teams
Når du har modtaget en mail fra Microsoft Teams, er du blevet tilføjet til samarbejdsrummet.

Når du vil åbne samarbejdsrummet, skal du skifte til KOMBITs kanal inde i Teams. Det gør du ved at klikke på din organisation i højre hjørne:

Herefter vil samarbejdsrummet fremgå under dine Teams i venstre side:

Hvis din kommune ikke benytter Teams
Hvis din kommune ikke bruger Microsoft Teams, kan du åbne samarbejdsrummet via din webbrowser.​

Når du klikker på linket i den mail, du modtager fra Microsoft Teams, når du er blevet tilmeldt, vil du blive spurgt, om du vil åbne Teams via app eller webbrowser. Her skal du blot angive, at du vil fortsætte i browser.

Hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp undervejs, er du velkommen til at kontakte os på ab@kombit.dk. Hvis du oplever udfordringer, må du meget gerne vedhæfte skærmbilleder.

Nu kan du tilmelde dig nytænkende ydelsesuddannelse

Tilmeldingen er åben for et nyt udannelsesmodul for ydelsesmedarbejdere. Kommunerne, HK, KL og KOMBIT har sammen med Københavns professionshøjskole udviklet et modul til diplomuddannelsen i beskæftigelse, hvor du bl.a. kan lære:

  • At forstå tværgående regler og systemer
  • At anvende dine handlekompetencer til i konkrete praksissituationer at foretage vurderinger af hvilken lovgivning, der skal benyttes i ydelsesberegningen
  • At reflektere over problemstillinger, der knytter sig til anvendelse af værktøjer samt dokumentation

Du kan læse meget mere om uddannelsen, dens indhold og de færdigheder og kompetencer, den giver dig ved at klikke her.

Frist for tilmelding er den 12. marts, og første undervisningsdag er 23. april.

Status på ContextHandler-implementering

På tværs af KOMBIT er der blevet udgivet KLIK-opgaver for at understøtte jer i implementeringen af Context Handler 2. Context Handler 2 benyttes, når en bruger eller robot logger ind i en it-løsning – og er derfor afgørende for, at I kan bruge en lang række it-løsninger.

Indenfor Arbejdsmarked og Beskæftigelse har vi særligt fokus på, at I i nogle kommuner benytter robotter i KY, KP og/eller KSD. Her har vi derfor både publiceret en KLIK-opgave, som skal sikre, at jeres almindelige brugere fortsat kan logge på OG en opgave, som er målrettet jeres robotter. Hvis ikke opgaverne er løst før den enkelte løsning er overgået til Context Handler 2, vil I kunne opleve problemer med brugeradgang og robotter, der ikke længere kan bruges.

Du kan se et samlet overblik over, hvornår de relevante løsninger i KOMBIT overgår til Context Handler 2 på digitaliseringskataloget.

Ny version af Mit Sygefravær den 13. februar 2025 (Release 2.6)

Den 13. februar har vi udgivet en ny version af Mit Sygefravær, der indeholder følgende forbedringer til brugergrænsefladen:

  • Forenkling af kvitteringssiden   
  • Håndtering af sygemeldte, som er undtaget for digital selvbetjening.  

Releasebeskrivelse for ændringerne kan læses på denne side: Mit Sygefravær releasenotes

Nyt supportsystem for supportberettigede brugere

Mit Sygefravær skifter i løbet af foråret supportsystem, hvilket betyder, at de supportberettigede brugere skal anvende en anden løsning til at oprette sager til ServiceDesken.

KOMBIT har sendt en KLIK-opgave ud for indhentning af kontaktoplysninger på de to brugere, som hver kommune kan få oprettet i systemet. Der er frist på opgaven den 21. februar 2025.

De indmeldte brugere inviteres til et webinar, hvor vi gennemgår den nye løsning. Webinaret afholdes den 12. marts 2025.

Ændringer i nyhedsbreve

Der er ikke det samme behov for nyhedsbreve som tidligere, da NemRefusion er i stabil drift. Vi tilpasser derfor indhold og frekvens.

Fremadrettet vil vi samle informationer til arbejdsgivere, selvstændige og A-kasser i ét nyhedsbrev og det vil blive udsendt ca. en gang i kvartalet – og naturligvis dertil efter behov.

Er du allerede tilmeldt et af nyhedsbrevene fra Nemrefusion, skal du ikke foretage dig yderligere. Hvis du ønsker at modtage nyhedsbrevet fra NemRefusion fremadrettet, kan du tilmelde dig her.

Det vil stadig være muligt at følge med i videreudviklingen af NemRefusion via releasenotes på nemrefusion.dk.

Der er release tirsdag aften i ulige uger. Umiddelbart herefter – senest om onsdagen, vil der blive lagt en releasenote op, hvor I kan læse om de netop implementerede ændringer.

Webinar med KL, STAR og KOMBIT

Den 29. januar afholdt STAR, KL og KOMBIT et webinar for superbrugerne i EESSI/RINA løsningen, med godt indspark fra Odense Kommune.

Optagelse og dokumenter findes i yammergruppen ”EESSI - Europæisk udveksling og håndtering af social sikringsblanketter” som findes i KLs dialogportal.

For at blive medlem af Yammer-gruppen bedes I sende en mail til rinasupport@kl.dk med mailoplysninger på den eller de personer, der ønsker adgang.

I er også velkomne til at kontakte supportpostkassen på rinasupport@kl.dk, hvis I har brug for hjælp til at håndtere jeres RINA-sager i kommunen.

Ny KLIK-opgave i gang om opsætning af notifikationer

KOMBIT har udsendt en ny KLIK-opgave om notifikationer. Opgaven er obligatorisk at besvare, også selvom I tidligere har svaret på en lignende opgave.

Via KLIK-opgaven skal I oplyse hvilke(n) funktionspostkasse(r), der skal modtage notifikationer samt hvilke sagstyper, der ønskes dækket af notifikationer

Der er deadline den 26. februar.

Det er forventningen opsætningen af notifikationer starter i uge 10.

AI rykker snart ind i KSD

Der er fortsat god fremdrift i arbejdet med at udvikle KOMBITs egen AI-assistent, og nu rulles de første kommuner snart på i KSD-løsningen som en del af beta-testen.

For at komme helt i mål har KSD-projektet fået 2 indstationerede medarbejdere, som skal bistå med at teste og kvalitetssikre løsningen.

Det er ambitionen at rulle AI-assistenter ud på flere KOMBIT løsninger efterfølgende.

Har du spørgsmål om AI-assistenten, er du velkommen til at skrive til ksd@kombit.dk att: AI.

Sønderborg Kommune: Sådan kommer du godt i gang med KP

Sønderborg Kommune har implementeret KP og høster nu frugterne af indsatsen.

De har ikke længere store bunker af ubehandlede sager, borgerne oplever en hurtigere behandlingstid, og de trives kort sagt bedre.

Teamleder og styregruppemedlem Lene Sloth samt systemansvarlig Jeanette Andersen opfordrer andre kommuner til at følge deres eksempel og deler her erfaringer, de har gjort sig undervejs.

Du kan høre Lene og Jeanette fortælle om Sønderborgs implementeringsrejse og deres bedste råd til både andre kommuner og ledere ved at klikke her.

Lene Sloth deltager på næste møde for faglige ledere inden for Arbejdsmarked og Beskæftigelse den 4. marts, hvor hun inspirerer andre til at komme godt i gang.

Kommunerne melder positivt tilbage på perioden med overgangsopgaver

Vi har spurgt de reformansvarlige i kommunerne, om deres oplevelse af den seneste periode, og vi er glade for at meddele, at responsen er meget positiv.

Responsen stemmer overens med vores oplevelse af kommunernes engagement og interesse i de forudgående supportmøder om overgangsopgaverne. Vi har oplevet mødedeltagere, der interesseret opsøger dialogen, ikke blot med os fra KOMBIT, men også med hinanden, med et ønske om at diskutere og sparre om opgaver, til trods for at flere kommuner endnu ikke havde påbegyndt selve arbejdet.

Vi vil gerne sige tak til deltagerne på supportmøderne og til dem, der har svaret på vores spørgeskema.

Nyt reformmateriale til deling

I KOMBIT er vi løbende i kontakt med de reformansvarlige i kommunerne, hvilket giver os værdifuld indsigt i jeres planer og aktiviteter. Vi tror, at den indsigt kunne gøre stor gavn i andre kommuner.

Derfor vil vi invitere til, at I kan indsende jeres materialer, produkter, planer mm., hvor I tænker: ”Det kunne da godt være, at andre kommuner kunne få inspiration af dette?”. Det kan være undervisningsmaterialer, oplæg til den politiske ledelse, borgervendt kommunikation, hjælpematerialer til sagsbehandlingen eller andet.

Vi har allerede modtaget materialer fra et par kommuner, som I kan tilgå på dette link, under Kontanthjælpsreform – Materieloversigt.

Der er også her en kort beskrivelse af de enkelte materialer samt navn på den relevante kontaktperson, hvis I vil høre nærmere.

Det er selvfølgelig helt frivilligt om I har lyst til at dele jeres materialer. I er alle forskellige – og gør mange ting forskelligt. Men der er også rigtig mange temaer/opgaver, hvor det giver god mening, at dele oplæg til god fælles praksis, og på den måde sikre at I har adgang til effektivt at hjælpe hinanden på tværs af kommunerne.

Hvis I har spørgsmål til ovenstående, eller de eksisterende indsamlede materialer, er I som altid velkomne til at kontakte os på ky@kombit.dk.

Ny arbejdspligt er trådt i kraft den 1. januar 2025

Fra den 1. januar 2025 trådte en ny lov om arbejdspligt i kraft, som vil påvirke både borgere og kommunale sagsbehandlere. Loven pålægger personer på offentlig forsørgelse at udføre et minimum antal arbejdstimer for at modtage ydelser som kontanthjælp eller dagpenge. Kravet om arbejdspligt vil variere afhængigt af den enkeltes situation, herunder alder, sygdom og arbejdsevne.

Arbejdspligten gælder for alle, der modtager offentlig forsørgelse i form af kontanthjælp, uddannelseshjælp og visse typer af dagpenge. De borgere, der ikke opfylder arbejdspligten, risikerer at få reduceret eller miste deres ydelser.

Det er sagsbehandlerens opgave at vurdere, hvilke personer der er omfattet af arbejdspligten, og hvordan den kan implementeres individuelt. Det kan være nødvendigt at tilbyde alternative løsninger, såsom beskæftigelsesrettede tilbud, for dem, der har svært ved at opfylde arbejdspligten. Det er vigtigt, at borgere informeres korrekt om deres rettigheder og pligter i sammenhæng med den nye lov.

KOMBIT er i tæt samarbejde med Netcompany i gang med at videreudvikle KY, så administrationen af den nye lov kan varetages så smidigt og effektivt som muligt.

Brian Siggaard, chefkonsulent KL spørger kommunerne om, hvor klar de er til kontanthjælpsreformen

Temadage om nyt kontanthjælpssystem gennemført – kommunerne melder, at de er godt med

Kommunerne står over for en stor opgave, når de nye kontanthjælpsregler skal implementeres i KY med virkning fra den 1. juli 2025.

KL har, med oplæg fra både STAR og KOMBIT, afholdt fire temadage for at forberede kommunerne på de store ændringer i administrationen af ydelserne på kontanthjælpsområdet og sikre sammenhæng mellem implementering af den nye lovgivning og rammerne i de kommunale it-systemer. 

Kommunerne er klar

Under temadagene spørger Brian Siggaard fra KL, deltagerne om, hvor klar deres kommune er til at implementere kontanthjælpsreformen. Deres tilbagemeldinger er ret enstemmige. De er godt i gang med forberedelserne! ”Vi føler os ret klar i forhold til implementering. Vi har fokus på mange af de områder i kommunen, som bliver berørt af reformen, og på at orientere og inddrage de berørte interessenter”, svarer flere deltagere.

 

Her holder du dig opdateret om kontanthjælpsreformen

Husk, at alle kommuner kan orientere sig på KY-driftsside vedr. plan, overgangsopgaver, vejledninger mm. samt deltage på de ugentlige hypercaremøder.

Er du tilmeldt det opfølgende møde: Spørgetime om Kontanthjælpsreformen med STAR, KL og KOMBIT?

Den 27. februar har KL, STAR og KOMBIT inviteret alle faglige ledere og reformansvarlige til spørgetime om Kontanthjælpsreformen, hvor STAR, KL og KOMBIT vil besvare jeres spørgsmål. Spørgetimen er en opfølgning på temadagene og foregår via Teams. Vi håber at alle kommuner vil deltage.

Befordringsgodtgørelse – Nyt kontonummer til bogføring af medfinansiering

En ændring til Den autoriserede kontoplan har betydet, at det nuværende kontonummer, som anvendes til medfinansiering for Befordringsgodtgørelse, ophører d. 31/12 2024.

I YR beregnes 50 % af det beløb, som er modtaget via SKAT eIndkomst, for befordringsgodtgørelse. Resultatet bogføres på et kontonummer, og kommunerne opkræves dette beløb af staten, som en del af deres medfinansiering.

YR har med release i januar sikret nyt kontonummer til bogføring af medfinansiering for befordringsgodtgørelse. Det kontonummer (5.57.78.1.005), som hidtil er anvendt til medfinansiering, er ophørt per d. 31. december 2024. Alle beregninger vedr. befordringsgodtgørelse, der sker på data modtaget fra 1. januar 2025 og frem, vil nu blive bogført på kontonummer (5.68.98.1.114).

Kommunerne har tidligere modtaget en KLIK-opgave, som skal sikre, at økonomisystemerne kan modtage data på det nye kontonummer.

Navn på KLIK-opgave: (UI 01) Ajourfør omsætningstabel vedr. nyt kontonummer for Befordringsgodtgørelse

24-02-2025