Samarbejdet er faciliteret af KOMBIT. Det handler om systemer, der hver dag håndterer følsomme data om danskerne, og som danner grundlaget for den velfærd, vi kender i dag.
Erklæringen forpligter leverandørerne og KOMBIT til en række tiltag for at øge sikkerheden – som f.eks. at dele viden om cybertrusler, at fjerne forhindringer for samarbejdet og etablere et beredskab for, når cyberangreb rammer Danmark. Det er et vigtigt skridt mod et stærkt samarbejde på tværs af såvel det offentlige, som det private for at sikre Danmark mod cybertrusler.
Det handler om tillid og sammenhæng
"Tilliden til og sammenhængen i et velfærdssamfund handler om, at kontrakten mellem danskerne og samfundet holder. Som et af de mest digitaliserede lande i verden er det netop samfundskontrakten, der trues, når vi oplever, at it-løsninger ikke virker, eller at danskernes data falder i de forkertes hænder. Derfor er det vigtigt, at vi rykker sammen – både det offentlige og private – for at øge sikkerheden og bevare tilliden. Digitalisering skal fortsat bidrage til velfærden, og det bliver nødt til at stå på et fundament af cybersikkerhed og stærkt samarbejde om sikkerhed. Det er ideen med 'Fælles om Cybertruslen'”, siger Kristian Vengsgaard, administrerende direktør i KOMBIT
De danske kommuner er i dag udsat for hyppige cyberangreb, og den kommunale it er netop kendetegnet ved at håndtere meget følsomme personoplysninger og vitale velfærdsfunktioner, såsom medicinudlevering og udbetaling af ydelser. Derfor har det været oplagt, at det er på det kommunale område, hvor man som nogle af de første etablerer et samarbejde på tværs af det offentlige og private.
Konkurrenter står sammen
Så selvom man konkurrerer til dagligt om forskellige offentlige kontrakter, så er det naturligt at samarbejde om videndeling, fælles principper og fælles beredskab for at sikre den samlede cybersikkerhed.
KOMBIT er initiativtager og fungerer som den koordinerende og faciliterende part i samarbejdet, som kaldes ’Fælles om cybertruslen’. Udover KOMBIT har følgende leverandører skrevet under indtil videre Aeven, Edora, IBM, KMD, IT-branchen, Netcompany, NNIT, Systematic, TDC Erhverv og Trifork Security i samarbejdet. Styrelsen for Samfundssikkerhed (Tidligere: Center for Cybersikkerhed) og Statens IT har også bidraget til samarbejdet.
Hvis du er it-leverandør og er interesseret i at høre mere, så kontakt os på faellesomcybertruslen@kombit.dk.