Fælles om Cybertruslen

Danske it-virksomheder vil stå sammen med det offentlige

04-04-2025

10 af de største danske it-virksomheder og organisationer har skrevet under på en erklæring om at starte et formelt samarbejde for at øge sikkerheden om de it-løsninger, de leverer til de danske kommuner.

Samarbejdet er faciliteret af KOMBIT. Det handler om systemer, der hver dag håndterer følsomme data om danskerne, og som danner grundlaget for den velfærd, vi kender i dag.

Erklæringen forpligter leverandørerne og KOMBIT til en række tiltag for at øge sikkerheden – som f.eks. at dele viden om cybertrusler, at fjerne forhindringer for samarbejdet og etablere et beredskab for, når cyberangreb rammer Danmark. Det er et vigtigt skridt mod et stærkt samarbejde på tværs af såvel det offentlige, som det private for at sikre Danmark mod cybertrusler.

Det handler om tillid og sammenhæng

"Tilliden til og sammenhængen i et velfærdssamfund handler om, at kontrakten mellem danskerne og samfundet holder. Som et af de mest digitaliserede lande i verden er det netop samfundskontrakten, der trues, når vi oplever, at it-løsninger ikke virker, eller at danskernes data falder i de forkertes hænder. Derfor er det vigtigt, at vi rykker sammen – både det offentlige og private – for at øge sikkerheden og bevare tilliden. Digitalisering skal fortsat bidrage til velfærden, og det bliver nødt til at stå på et fundament af cybersikkerhed og stærkt samarbejde om sikkerhed. Det er ideen med 'Fælles om Cybertruslen'”, siger Kristian Vengsgaard, administrerende direktør i KOMBIT

De danske kommuner er i dag udsat for hyppige cyberangreb, og den kommunale it er netop kendetegnet ved at håndtere meget følsomme personoplysninger og vitale velfærdsfunktioner, såsom medicinudlevering og udbetaling af ydelser. Derfor har det været oplagt, at det er på det kommunale område, hvor man som nogle af de første etablerer et samarbejde på tværs af det offentlige og private.

Konkurrenter står sammen

Så selvom man konkurrerer til dagligt om forskellige offentlige kontrakter, så er det naturligt at samarbejde om videndeling, fælles principper og fælles beredskab for at sikre den samlede cybersikkerhed.

KOMBIT er initiativtager og fungerer som den koordinerende og faciliterende part i samarbejdet, som kaldes ’Fælles om cybertruslen’. Udover KOMBIT har følgende leverandører skrevet under indtil videre Aeven, Edora, IBM, KMD, IT-branchen, Netcompany, NNIT, Systematic, TDC Erhverv og Trifork Security i samarbejdet. Styrelsen for Samfundssikkerhed (Tidligere: Center for Cybersikkerhed) og Statens IT har også bidraget til samarbejdet.

Hvis du er it-leverandør og er interesseret i at høre mere, så kontakt os på faellesomcybertruslen@kombit.dk. 

Citater fra samarbejdspartnere:

Mads Vigh, CEO for Trifork Security:
"Sikring af vores offentlige og private virksomheder mod kritiske nedbrud er afgørende for, at vores samfund fungerer. Opgaven haster, men er enorm og bliver ofte kompleks, når man kommer ned i den enkelte virksomhed. Derfor er en fælles forståelse og et tæt samarbejde et fundament for at lykkes."

Henrik Skovfoged, Chief Information Security Officer, Systematic:
"Vi udvikler softwareløsninger til nogle af samfundets mest kritiske funktioner – til hospitaler, til ældreplejen, til biblioteker og til landets forsvar. Hvis ét enkelt system kompromitteres, kan det få vidtrækkende konsekvenser for tusindvis af borgere. Derfor er det vigtigt, at vi som leverandører står sammen, deler viden og handler som ét digitalt forsvarsværk omkring vores fælles velfærd. Det er essensen af dette samarbejde, og det bidrager vi meget gerne til,”

Lotte Østergaard, Senior Vice President i Aeven:
”Vi oplever også en stigende bevidsthed og mere aktiv dialog om Danmarks digitale sikkerhedsniveau. Vi er i Danmark sådan set allerede gode til de offentlige/private samarbejder, men vi kan blive bedre. Og det er helt essentielt, at vi bliver det nu. De digitale systemer, som det private erhvervsliv og det offentlige Danmark har bygget op sammen, skal vi også passe på sammen. Og vi har brug for hinandens viden og kompetencer på tværs, så vi er meget glade for, at denne alliance nu er etableret.”

Claus Westergaard Kraft, Direktør for Cybersikkerhed og Cloud i TDC Erhverv:
"Et stærkere samarbejde og mere vidensdeling mellem det offentlige og private er afgørende for at opdage og håndtere sårbarheder – og dermed styrke Danmarks cyberberedskab. I en tid med stor usikkerhed i verden er det vigtigere end nogensinde at tænke datasikkerhed ind i digitaliseringen af samfundet. Vi leverer i forvejen cybersikkerhedsydelser til en stor del af landets kommuner, og derfor er vi i TDC Erhverv rigtig glade for at være en del af dette samarbejde og bidrage med vores viden og løsninger til at sikre kommunernes it- og datasikkerhed,”

Kontaktperson

kontaktperson
Lars Skov Granerud
Pressechef
Afdeling