Den grønne dagsorden er ofte drevet af de mange små forskelle, som til sammen kan gøre en større forskel. Dette gælder ikke mindst inden for it og digitalisering, hvor hver enkelt transaktion og hver enkelt fysisk enhed efterlader et aftryk på miljøet og klimaet.
Derfor ser KOMBIT også en stor værdi i et kunne indgå i fællesoffentligt samarbejde både nationalt og i norden. Sådanne samarbejder løfter de mange små forskelle til en større skala, hvor klimagevinsterne er langt større.
Nordisk samarbejde for grønnere ICT
I regi af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi har en række offentlige indkøbere rykket sammen om at bringe den offentlige indkøbsmuskel i spil, for at skubbe it-markedet i en grønnere retning.
Heldigvis deler en række indkøbsorganisationer på tværs af norden denne ambition. Derfor har offentlige indkøbsaktører såsom SKI, Københavns Kommune og KOMBIT også været med til at udvikle og kvalitetssikre en række anbefalinger til grønnere ICT (Information and Communication Technology).
Senest har dette arbejde ført til en række konkrete anbefalinger omkring, hvordan organisationer kan arbejde strategisk med sin hardware med henblik på at reducere det samlede klimaaftryk på sin flåde.
Publikationen blev præsenteret på et webinar, hvor flere forskellige aktører fra bl.a. DFØ (norge), Upphandlingsmyndigheten (Sverige), Motiva (Finland), Københavns Kommune og KOMBIT delte erfaringer og perspektiver omkring hardware, cloud, software og AI i en klima-kontekst.
Optagelsen af webinaret kan ses her
Mere vejledningsmateriale på vej
Ud over vejledningen til hardware, arbejdes der med tematikker omkring software og hosting, hvor der forventeligt også er informations-/vejledningsmateriale på vej.
Her vil der blandt andet også blive trukket på de indledende erfaringer fra Norge, hvor man har været pålagt at vægte grønne krav 30% i alle offentlige udbud.
Den nordiske vejledning til grønnere hardwareadministration og -indkøb kan du finde her.