Adgang til skoleoplysninger via SAPA vil kunne spare tid i kommunerne

SAPA er klar til at vise oplysninger om barnets skole og daginstitution, så snart kommunerne har godkendt dataanmodninger fra Styrelsen for It og Læring (STIL)

Kommunerne ønsker adgang til skoledata i SAPA. Og med god grund. Det anslås, at et nemmere og hurtigere overblik over hvilken skole eller daginstitution et barn går på, vil kunne spare kommunerne både tid og penge.

”Vi har dagligt behov for at kontakte Pladsanvisningen. Løsningen vil spare tonsvis af tid - der er et kæmpe behov”, fortæller Helene Holst Villadsen, som er Socialfaglig konsulent i Aarhus Kommune.

I dag hentes disse oplysninger ved at spørge en medarbejder i kommunen med adgang til et skole- eller daginstitutionssystem. Går et barn i en skole udenfor kommunen, hvor der ikke anvendes samme system, kan disse oplysninger ikke slås op elektronisk, men alene hentes via kontakt til forældrene.

Ved at give adgang til skoledata via SAPA vil en kommune på størrelse med Aarhus Kommune kunne spare en arbejdstid på 4,5 uger eller mere om året.

Udover tid handler det også om tillid til kommunen. ”Det vil skabe en mere effektiv sagsbehandling - og større tillid til kommunen, da forældrene har forventning om, at det er en information, som er kendt i kommunen,” siger digitaliseringskonsulent Anni Mona Bolbroe fra Holbæk Kommune

SAPA er klar, men venter på godkendelse
Afstemningsrunden den 11.–27. november 2020 viste, at løsningen er interessant for flere kommuner, og i dag er SAPA nu klar til at vise de ønskede oplysninger. Men det kræver en godkendelse fra kommunerne for de godt 7500 skoler og daginstitutioner, før data kan frigives for den enkelte institution, da det er dem, der er dataejere.

”Løsningen er implementeret og klar til at blive vist i SAPA. Men dette kan først ske, når kommunerne har godkendt, at data fra skoler og daginstitutioner må vises via SAPA. Cirka halvdelen af landets skoler og dagsinstitutioner har været inde på STIL's hjemmeside, og trykket på godkend, men vi skal bruge en godkendelse for alle 7500 skoler og institutioner, før end løsningen er komplet, ” forklarer Morten Balstrup, der er it-konsulent i SAPA-projektet.

De ønskede oplysninger stammer fra Institutionsregisteret og Dagtilbudsregisteret, som ejes af Styrelsen for IT og Læring. Adgang til oplysningerne kræver, at kommunerne går ind på tilslutning på stil.dk og godkender de udsendte dataanmodninger.

"I de fleste tilfælde klares godkendelsen centralt i kommunen. For skoledata er det skoleforvaltningen - Børn og Unge, og for Daginstitutionsdata er det Pladsanvisningen. Private skoler og daginstitutioner skal selv ind at godkende dataanmodningerne," siger Morten Balstrup.

STIL har sendt en mail til relevante personer med et link, der åbner den side, hvor de skal godkende tre forskellige aftaler.

 

Kontakt

Chefkonsulent / Kommunikation
2224 0629